De basics van goudvissen verzorgen

Goudvissen zijn heel sterke vissen die makkelijk te verzorgen zijn. Het zijn echte overlevers, maar dat betekend niet dat ze geen zorg nodig hebben! Hieronder staat per onderwerp uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen en vind je links naar uitgebreidere informatie over goudvissen verzorgen.

Het Water

Als een vis in het water, is het gezegde. De kwaliteit van het water is dan ook een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de verzorging van je goudvis. Zuiver helder water is het beste, maar dit hoeft geen duur mineraalwater te zijn hoor. Gewoon water uit de kraan is prima. Zorg er wel voor dat er geen chloor of andere chemicaliën inzitten want die zijn giftig voor de vis. Om er zeker van te zijn dat je water veilig is voor je goudvissen kun je AquaSafe gebruiken. Dit middeltje maakt gewoon leidingwater geschikt voor je vissen.
Een goudvis stelt geen extreme eisen aan de temperatuur van het water, gewoon kamertemperatuur is prima.

Vissenkom of Aquarium voor goudvissen?

Goudvissen kunnen behoorlijk groot worden en een vissenkom is dan ook geen goede behuizing voor een goudvis. In vissenkommen is meestal ook geen plek voor een filtersysteem waardoor de kwaliteit van het water ook snel achteruit gaat. Het beste is dan ook om je goudvissen in een aquarium te houden, deze zijn gelukkig ook niet zo duur meer!

Ga er bij de aanschaf van je aquarium vanuit dat je ongeveer 4 liter water per centimeter vis nodig hebt, en houd er dan ook rekening mee dat je vissen nog zullen groeien.

Met genoeg ruimte garandeer je dat je goudvissen een fijner leven hebben!

Het schoonmaken van je aquarium

Nogmaals, chemicaliën en schoonmaakmiddelen zijn giftig voor je vissen. Gebruik deze dan ook niet bij het schoonmaken van je aquarium of vissenkom. Heb je een aquarium met een filter, dan kun je het beste iedere week een vierde van het water verversen en om de week het filtertje schoonmaken onder de kraan. Mocht je bak toch heel vies zijn geworden, haal dan je goudvissen uit de bak en maak de bak schoon onder de kraan met een schuursponsje en veel schoon water.

Wat eten goudvissen?

Goudvissen zijn geen kieskeurige eters en gewoon vissenvoer uit een potje volstaat prima. Je kunt je goudvissen echter ook af en toe verwennen met muggenlarven of tubifex die je in de dierenwinkel kunt kopen. Verandering van spijs doet namelijk eten!
Meer informatie over goudvissen voeren >>