Een zuurstofrijke omgeving voor je goudvis

Een goudvis voelt zich pas als een vis in het water als hij voldoende zuurstof heeft! Dit lijkt eenvoudig en de meeste mensen denken dan ook dat een aquarium met vers water voldoende is. In werkelijkheid heeft een vis echter meer nodig om over voldoende zuurstof te kunnen beschikken. Hoe merk je dat er niet genoeg zuurstof in het water zit en op welke manier kun je het water zuurstofrijker maken?

Zuurstof in het water

Een vis heeft veel zuurstof nodig om te kunnen leven. Met de kieuwen haalt de vis zuurstof uit het water. In vers water zit zuurstof, maar naar verhouding is dit te weinig. Wat je dan ziet, is dat de vis aan het wateroppervlak naar adem gaat happen, omdat zich daar net iets meer zuurstof bevindt. Hoe langer het water stilstaat, hoe minder zuurstof er in het water zit en hoe moeilijker de goudvis het dus krijgt. In het meest ideale geval zou je eigenlijk elke dag het water moeten verversen, zodat er steeds opnieuw zuurstof beschikbaar is. In de praktijk gebeurt dit uiteraard nauwelijks, simpelweg omdat het veel tijd kost.

Zuurstofpomp

ermahgerd-berbles-shocked-goldfish-bubbles-13559664470Zwemmen je vissen vaak bovenin en happen ze aan het wateroppervlak naar adem, dan weet je dat er te weinig zuurstof in het water zit. Na het verschonen van het water zwemt de vis weer enige tijd lager, doordat er meer zuurstof beschikbaar is. Dit is helaas van korte duur, omdat de hoeveelheid zuurstof in rap tempo afneemt. Een oplossing is de aanschaf van een zuurstofpompje.

Constante zuurstoftoevoer

Een zuurstofpompje is een eenvoudige aanschaf waar je goudvis heel blij van zal worden! Een dergelijke pomp wordt in het aquarium geplaatst en zorgt door de watercirculatie voor een constante toevoer van zuurstof. Zuurstofpompjes zijn vaak geruisloos en krachtig en zorgen voor een hoge luchtstroom. Het water wordt op een prettige manier van meer zuurstof voorzien, waardoor de kwaliteit van het water goed blijft. Dit betekent dat je het water minder vaak hoeft te verversen om hetzelfde niveau zuurstof voor je goudvis te behouden.

Andere zuurstofverrijkers

Wat kun je verder nog doen om het water van meer zuurstof te voorzien? Misschien wel de belangrijkste tip is een aquarium aan te schaffen dat groot genoeg is. In een klein aquarium is te weinig zuurstof beschikbaar, en zeker als er meerdere vissen samen in één aquarium worden geplaatst. Geef je vissen dus de ruimte: hoe groter de bak of aquarium, hoe meer zuurstof! Een andere belangrijke tip is het plaatsen van zuurstofrijke waterplantjes in het aquarium. De belangrijkste werking van de plantjes is dat zij zuurstof aan het water afgeven en het water zo dus beter leefbaar maken voor de vis. Natuurlijk is het ook decoratief: een aquarium met veel groene plantjes ziet er extra leuk uit! Je goudvis zal je dankbaar zijn als je waterplantjes aanschaft. Ten slotte is het natuurlijk belangrijk het water regelmatig te verversen, zodat er nieuw zuurstof beschikbaar is.

Ben je van plan goudvissen aan te schaffen, maak dan een goede start en koop een ruim aquarium, waar je een zuurstofpompje en voldoende waterplantjes in plaatst. Houd de kwaliteit van het water in de gaten: zie je de vissen aan het oppervlak naar adem happen, dan weet je dat er onvoldoende zuurstof in het water zit en het tijd is om het water te verversen.

3 Comments
  1. Willeke
  2. Freya
  3. Mira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *