Hoe oud wordt een goudvis eigenlijk? Alles over goudvissen en leeftijd.

Goudvissen en leeftijd

Bij sommige mensen zal de goudvis enkele dagen na aanschaf al komen te overlijden, terwijl ze bij andere mensen gemakkelijk 20 jaar of ouder kunnen worden. Van grote invloed op de uiteindelijke leeftijd van de goudvissen is de juiste verzorging en de leefomgeving. In dit artikel lees je alles over goudvissen en leeftijd en geven we handige tips om de ideale leefomgeving te creëeren, zodat je zo lang mogelijk van ze kan genieten.

Inhoud van dit artikel:

Hoe oud worden goudvissen?

Veel mensen denken dat goudvissen maar enkele jaren oud kunnen worden. In veel huishoudens worden ze inderdaad niet ouder dan 1 tot 3 jaar. Het verschil met goudvissen in het wild, die soms wel tot 40 jaar oud kunnen worden, is dan ook heel groot. Oorspronkelijk komen ze uit Azië, waar ze niet alleen tientallen jaren oud kunnen worden, maar ook 30 tot 40 centimeter in lengte. Alhoewel goudvissen in gevangenschap naar alle waarschijnlijk geen 40 jaar oud zullen worden, kan de juiste verzorging veel verschil maken. Onderaan dit artikel vind je tips om de juiste leefomgeving te creëeren zodat ook jouw goudvis met gemak 15 tot 25 jaar oud kan worden. Soms zelfs nog ouder.

Wie worden er ouder, goudvissen of sluierstaarten?

Goudvissen kunnen met de juiste verzorging 20 of zelfs 30 jaar oud worden, maar hoe zit dat met sluierstaarten? Sluierstaarten zijn erg ver doorgekweekt om hun uiterlijke kenmerken, denk aan de lange vinnen, zo mooi mogelijk te maken. Qua gezondheid zijn ze genetisch, door het doorkweken, echter veel zwakker geworden. Overleven is voor deze vis daarom moeilijker in tegenstelling tot de gewone goudvis. Sluierstaarten kunnen onder ideale omstandigheden echter ook de 15 tot 20 jaar halen. Dit is echter niet zo oud als de goudvis.

class=”p1″>Worden goudvissen in een vijver ouder dan in een kom?

Hier kunnen we eigenlijk heel kort over zijn. Mits de goudvissen in een goede leefomgeving in een vijver geplaatst worden, zullen ze altijd ouder worden dan in een kom. De grotere hoeveelheid water in een vijver geeft meer zuurstof en zorgt voor minder grote temperatuurschommelingen. Daarnaast kunnen ze veel beter zwemmen, én groeien, dan in een vissenkom die eigenlijk veel te klein is. Zorg in een vijver wel voor voldoende zuurstofplanten, genoeg voedsel, niet teveel vissen (eventueel een vijverpomp met biologisch filter plaatsen) en zorg ervoor dat de vijver minimaal een meter diep is. Zo bescherm je je vissen ook in de winter. Wil je toch liever je goudvissen binnen houden? Kies dan voor een aquarium in plaats van een vissenkom. Kijk voor meer tips bij: Hoe houd je goudvissen in je vijver.

Oudste goudvis ter wereld

De oudste goudvis ter wereld is opgenomen in het Guinness Book of Records. De vis heette “Tish” en stierf in 1999 op 43-jarige leeftijd. Ondanks de zeer hoge leeftijd was Tish niet erg groot met zijn 11,5 centimeter in lengte. Grappig detail is dat Tish in 1956 werd gewonnen door Peter Hand. Peter was 7 jaar oud en won Tish, samen met een andere goudvis genaamd “Tosh”, op de kermis. Toen Peter uit huis ging namen zijn ouders de verzorging over. Op latere leeftijd verloor Tish zijn oranje kleur en werd langzaam zilver. Op 43-jarige leeftijd, na een kort ziektebed, kwam Tish te overlijden. Slechts enkele maanden voor het overlijden was Tish opgenomen in het Guinness Book of Records. Tish was echter niet de enige goudvis die zo oud zou worden. Het vorige record stond op naam van “Fred”. Fred was 41 toen hij kwam te overlijden in 1980.

Tips om je goudvis gezond oud te laten worden

 1. Huisvesting

  De huisvesting is van groot belang voor de gezondheid van je goudvis. Een goudvis heeft ten eerste de ruimte nodig. De laatste jaren zijn de ronde vissenkommen veelvuldig in het nieuws geweest. De ronde vissenkom is goedkoop in de aanschaf, maar bevat veel te weinig leefruimte voor een goudvis. Ook de vorm is in opspraak geraakt. Een ronde kom vervormt het beeld, waardoor vissen problemen krijgen met de ogen en gestresst raken. Een ander groot nadeel is de hoeveelheid zuurstof en de grote temperatuurschommelingen in een kom. Niet voor niets zijn vissenkommen in Duitsland al vele jaren verboden.

  Aangeraden wordt om een aquarium van minimaal 80 centimeter in de lengte aan te schaffen. Een lengte van 100 centimeter is zelfs nog beter. In een groter aquarium is de temperatuur veel stabieler en door het grotere wateroppervlakte is er meer zuurstof aanwezig. Waterplanten zorgen daarnaast voor nog meer zuurstof en eventueel kun je overwegen een zuurstofpompje aan te schaffen. Vissen zijn daarnaast sociale dieren. Een goudvis alleen is dan ook niet gelukkig en daardoor veel vatbaarder voor ziektes. Kies daarom altijd voor 2 goudvissen. Je kunt er ook voor kiezen je goudvissen in een vijver te plaatsen.

 2. Voedsel

  Naast de huisvesting is het voedsel net zo belangrijk. Goudvissen kunnen zich letterlijk dood eten. Hoeveel voedsel je ook in het aquarium stopt, een goudvis zal pas stoppen als het op is. Dit komt door het natuurlijk instinct van het dier. In de natuur zijn ze de hele dag op zoek naar voedsel en krijgen ze gedurende de dag steeds een klein beetje eten binnen. Hier moet op gelet worden tijdens het eten geven. Geef je goudvissen 2 keer per dag een klein beetje eten. Net zoveel als ze in 30 seconden per keer op kunnen eten.

 3. Zorg voor schoon water

  Net als bij de mens, en bij alle andere huisdieren, is hygiëne belangrijk. Zorg voor schoon water. Overweeg een filterpomp aan te schaffen om de waterkwaliteit goed te houden. Verschoon regelmatig een gedeelte van het water. Verschoon niet alles in 1 keer. Hierdoor raakt de biologische samenstelling in het aquarium verstoord, wat slecht voor de gezondheid is van water én vis. Het beste is het om het water elke week voor een kwart, tot een derde, te verschonen.

   

Met deze tips creëer je de ideale omstandigheden voor je goudvis. Het wil niet zeggen dat jouw goudvissen meteen 30 jaar oud zullen worden, daarvoor spelen meerdere factoren een rol, maar ze kunnen zeker een respectabele leeftijd bereiken.