Goudvissen in de schilderkunst

De goudvis is een prachtig dier met een kleur die tot de verbeelding spreekt. Het zal dan ook hierom zijn dat de vis vaak wordt afgebeeld in verschillende kunstwerken. Met name de schilderkunst kent meerdere voorbeelden van schilderijen met goudvissen in de hoofd- of bijrol. Hieronder vind je een zes voorbeelden:

1. Goldfishe van Gustav Klimt

Op dit schilderij uit 1902 zijn twee naakte vrouwen en een goudvis te zien. Het schilderij kent warme kleuren als rood, koraal en goud. De Oostenrijkse schilder Gustav Klimt gebruikte over het algemeen veel naakt in zijn schilderkunst, wat door velen als pornografisch werd betiteld. De Oostenrijker kan worden gerekend tot het symbolisme.

goldfish-1902

2. Les poissons rouges van Henri Matisse

Op het kleurrijke schilderij uit 1911 zijn meerdere goudvissen in een vissenkom te zien, afgebeeld op een tafel in een tuin, omringd door bloemen. De Franse schilder Matisse stond bekend om zijn kleurgebruik en werd gezien als ‘fauvist’.

goldfish-1911.jpg!Blog

3. Still Life with Goldfish van Roy Lichtenstein

Geïnspireerd door bovenstaand schilderij van Matisse maakte de Amerikaanse popartkunstenaar Roy Lichtenstein in 1972 deze moderne versie. Ook hier zien we meerdere goudvissen in een kom, samen met een voor Lichtenstein bekende golfbal op de achtergrond. Het schilderij kent primaire kleuren, zoals veelal het geval is in de popart.

ay1035277535-roy-lichtenste

4. Lady with Goldfish van George Henry

Een compleet ander schilderij dan het strakke ontwerp van Lichtenstein is dit romantische portret van een dame die plaatsneemt naast een kom met goudvissen. De Britse schilder George Henry wordt gerekend tot de impressionisten en schilderde de dame ergens eind 19e of begin 20e eeuw. Het schilderij kent donkere kleuren en veel groen.

lady-with-goldfish.jpg!Blog

5. Der Goldfish van Paul Klee

Een meer abstracte afbeelding van de goudvis is te zien in dit schilderij van de Duits-Zwitserse kunstschilder Paul Klee. De geelgouden vis wordt hier afgezet tegen een donkerblauwe achtergrond waar nog wat andere vissen lijken te zwemmen. Het schilderij dateert uit 1925 en behoort tot de stroming van het expressionisme.

the-goldfish-1925(1).jpg!Blog

6. Woman by a Goldfish Tank

In dit impressionistische werk uit 1911 is een vrouw te zien naast een aquarium waarin zich meerdere goudvissen bevinden. De Duitser Lovis Corinth, die overigens in Nederland is overleden terwijl hij het werk van Nederlandse schilders wilde bekijken, gebruikte donkere kleuren in zijn schilderij.

woman-by-a-goldfish-tank-1911.jpg!Blog

De goudvis is voor veel schilders een bron van inspiratie. Kunstenaars uit verschillende tijdperken en stromingen hebben zich toegelegd op het schilderen van deze bijzondere vis. Wellicht dat één van de kunstwerken op een poster te verkrijgen is. Zo niet, dan is het misschien ook een idee om zelf aan de slag te gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *