Goudvissen kweken

Goudvissen kweken is niet iets wat je zomaar even doet. Voor je eraan begint moet je je goed voorbereiden. Zo moet je goed nadenken of je in een vijver of kweekbak wilt kweken. In een vijver gaat het veel makkelijker maar die heeft niet iedereen voorhanden. Daarnaast is het – zeker buiten het paarseizoen – lastig te bepalen wat een mannetje of vrouwtje is.

Goudvissen kweken

Goudvissen kweken is moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. Wellicht heb je al eens met andere huisdieren als een kat of een knaagdier gefokt. Alhoewel je daar ook de nodige voorzorgsmaatregelen dient te nemen, is het kweken van goudvissen toch echt een ander verhaal. Het is een langdurig proces waar je veel tijd in moet stoppen. Op zich is het kweken van goudvissen niet heel moeilijk, maar je dient wel over de nodige kennis te beschikken. Wees er echter bewust van dat je straks mogelijk met tientallen, of zelfs honderden nieuwe visjes kan komen te zitten. In dit artikel leggen we uit hoe je goudvissen kunt kweken.

Legenda

  1. Neem de juiste voorbereidingen

  2. Kuitschieten

  3. Het uitkomen van de eitjes

  4. Opgroeien van de larven

  5. Hoe kun je sluierstaarten kweken?

Neem de juiste voorbereidingen

Uiteraard is het van belang dat je beschikt over zowel mannetjes als vrouwtjes. Dit is bij goudvissen vaak moeilijk te zien. Meer informatie hierover vind je in het artikel: Mannetjes en vrouwtjes goudvissen onderscheiden. Goudvissen kweken in je vissenkom of aquarium is erg lastig, maar niet onmogelijk. Een kweekbak  of een grote vijver hebben echter de voorkeur. De temperatuur is hierbij erg belangrijk. Het voorjaar is de natuurlijke periode voor goudvissen om te paaien. Dit kun je zelf nabootsen door te beginnen op een temperatuur van 11 graden Celsius. Om het kweekproces op gang te brengen zorg je ervoor dat de temperatuur vervolgens geleidelijk zal stijgen. Tijdens deze periode moet je je goudvissen voldoende voer geven. Hiervoor is speciaal voer bij de dierenwinkel of speciaalzaak verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor garnaaltjes, ringwormpjes of kleine regenwormen. Je kunt erover nadenken om vederkruid te plaatsen. De vrouwtjes goudvis is gek op deze waterplant en zal hier graag haar eieren op achterlaten.

Kuitschieten

Als je de juiste omstandigheden hebt gecreëerd kun je de natuur zijn gang laten gaan. Het voorjaar is vaak ideaal voor de vrouwtjes goudvis om kuit te schieten, maar dit kun je in andere jaargetijden nabootsen door de temperatuur te laten stijgen. De eerste tekenen dat het kweekproces staat te beginnen kun je aflezen aan de fellere kleur van de goudvissen. Als een vrouwtjes goudvis zwanger is zijn ze vaak erg onrustig en zwemmen continue heen en weer. Ze hebben daarnaast een dikkere buik. De mannetjes hebben op hun beurt witte puntjes rond de kieuwen en aan de rand van de borstvinnen. Het paringsritueel kun je gemakkelijk herkennen. De mannetjes zwemmen achter de vrouwtjes aan. De vrouwtjes gaan meestal in de beurt van de planten of de zijkant van de kweekbak of vijver liggen, soms op hun kant. Als de goudvissen paaien zal het mannetje blijven duwen en stoten tegen het vrouwtje, net zolang totdat ze eieren gaat leggen. Dit wordt kuitschieten genoemd. Het paringsritueel zelf kan enkele uren, maar ook enkele dagen duren. Op het moment dat de eitjes worden afgezet zal het mannetje ze bevruchten. De goudvis eitjes blijven vervolgens in de planten vastzitten.

Het uitkomen van de eitjes

Wil je echt goudvissen gaan kweken dan is het van belang om de ouders uit het aquarium te halen. Goudvissen zijn echte kannibalen. Eieren worden opgegeten en ook de kleine visjes worden vaak door hun eigen ouders gegeten. Het is nu afhankelijk van de temperatuur wanneer de eitjes gaan uitkomen. Bij een temperatuur van 21 graden duurt het ongeveer 4 dagen. Bij 18 graden kan het zelfs een week duren. Goudvis eitjes zien eruit als kleine doorzichtige bolletjes. Niet alle eitjes zullen uitkomen. Het kan zelfs gebeuren dat geen enkel eitje zal uitkomen. Schimmel is hiervan een belangrijke oorzaak. Besmette goudvis eitjes kun je herkennen als katoenbolletjes. Haal deze eitjes direct uit het water. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat alle eitjes besmet raken. Het beste behandel je de andere eitjes met een anti-schimmel product. Eitjes kunnen helemaal niet uitkomen. Er kunnen slechts tientallen eitjes uitkomen, maar het kan ook gebeuren dat je straks met honderden nieuwe visjes zit. Voldoende bakken is hierbij van levensbelang voor de kleine visjes. Een volwassen zwangere goudvis kan tot wel 1000 eitjes per keer leggen.

Opgroeien van de larven

De pas geboren visjes worden larven genoemd. De larven hechten zich aan de planten en aan het glas. Dit blijven ze doen totdat de dooierzak leeg is en ze op zoek moeten gaan naar ander voedsel. Vanaf hier heb jij de belangrijke taak om de kleine visjes van voedsel te voorzien. Speciaal opfokvoer in poedervorm is verkrijgbaar bij de speciaalzaak. Ook babywormpjes en garnaaltjes kunnen gegeven worden. Voer de kleine visjes meerdere keren per dag een klein beetje. Pas na een maand kun je beginnen met volwassenvoer. Haal de kleine visjes niet te snel uit de kweekbak. Wanneer je ze te snel bij de volwassen vissen zet kunnen ze opgegeten worden. Tussen de tientallen kleine visjes zitten ongetwijfeld exemplaren met verminkingen of vervormingen. Je kunt deze het beste eruit halen en doden. Een prettig leven zullen ze anders nooit hebben gehad. De jonge goudvissen zullen pas na een jaar hun uiteindelijke kleur krijgen.

Hoe kun je sluierstaarten kweken?

Goudvissen kweken is een proces wat weken in beslag kan nemen. Sluierstaarten kweken is zelfs nog lastiger. Van de goudvissoorten worden sluierstaarten als moeilijkste kweekvorm beschouwd. Voor een eerste kweek zijn sluierstaarten dan ook niet aan te raden. Sluierstaarten zijn gekweekte mutaties. Daardoor zal je veel kleine visjes krijgen met een afwijking of vervorming. Hetzelfde geldt als je soorten gaat kruisen en nieuwe soorten gaat kweken. Professionele kwekers halen deze er altijd uit. Deze vissen zullen geen prettig leven krijgen en worden daarom gedood. Wil je toch sluierstaarten kweken? Ze zijn geslachtsrijp tussen de 1 en 3 jaar oud. Ook bij sluierstaarten krijgen de vrouwtjes een dikke buik en de mannetjes witte puntjes op de kieuwdeksels en de borstvinnen. Door de vele vervormingen van de jonge sluierstaarten is het goed mogelijk dat geen enkel exemplaar voldoet aan de eigenschappen van een sluierstaart. Kweek daarom alleen sluierstaarten als je een gevorderd goudvissen kweker bent.

One Response
  1. De groot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *