Hoe houd je goudvissen in je vijver?

goudvissen in de vijverGeen vijver lijkt compleet zonder enkele felgekleurde vissen erin waar je rustig naar kunt kijken op een warme zomeravond. Goudvissen zijn dan ook favoriete vissen voor in de vijver. Niet alle soorten goudvissen zijn echter geschikt voor in de vijver en niet alle vijvers zijn geschikt voor goudvissen. In dit artikel lees je welke vissen je in wat voor een vijvers kunt houden.

Eisen voor een vijver met vissen

Vissen maken een aanslag op het biologisch evenwicht van je vijver, ze woelen in het slik op de grond, bemesten de vijver door te poepen en ze vreten de planten aan. Met deze factoren moet je dus rekening houden als je vissen in je vijver uitzet.
Ook hebben vissen voedsel en zuurstof nodig om te overleven, er moet dus voldoende voedsel (plantaardig en insecten en micro-organismes) zijn en genoeg zuurstofplanten.
In de winter wil je vijver ook nogal eens dichtvriezen, dit is voor vissen meestal niet zo’n probleem omdat ze in de onderste regionen van je vijver nog rond kunnen zwemmen. Heb je echter een hele ondiepe vijver, dan kan het gebeuren dat je hele vijver dichtvriest, inclusief je vissen dus!

Samengevat moet je vijver dus aan de volgende eisen voldoen om vissen te kunnen herbergen:

 • genoeg zuurstofplanten om voldoende zuurstof te creeëren in het water.
 • genoeg eetbaars voor je goudvissen om van te leven, heb je een hele kale vijver, of juist erg veel vissen dan kun je natuurlijk ook altijd bijvoeren.
 • niet te veel vissen, dit brengt het biologisch evenwicht uit balans. Je kunt dit enigszins tegengaan door een biologisch filter met een vijverpomp.
 • een diepe vijver, vijvers tot een halve meter diep kunnen makkelijk dichtvriezen. Zorg dus dat je vijver minstens een meter diep is, zodat je vissen nog rond kunnen zwemmen als het ‘s winters erg koud is.

Welke soorten vissen kun je in je vijver houden?

goudvisvijverGoudvissen zijn natuurlijk ideale visjes voor in je vijver, ze zien er mooi uit en zwemmen leuk in groepjes. Maar niet iedere soort goudvis is geschikt, een trage hemelkijker kan namelijk veels te snel gepakt worden door een reiger en heeft ook moeite met eten zoeken. Goudvissen die wel geschikt zijn voor in de vijver zijn:

Een nadeel van goudvissen is wel dat ze flink in de bodem kunnen woelen en zich snel kunnen vermenigvuldigen, wat nadelig kan zijn voor het biologische evenwicht van de vijver.

Andere vissoorten die je in de vijver kunt houden zijn:

 • Koi karpers (deze stellen echter ook weer speciale eisen aan een vijver)
 • Goudwindes
 • Komeetstaarten
 • Goudelrits
 • Steur
 • Zonnebaars

Hoeveel vissen kun je in je vijver houden?

Vissen zijn vervuilers in je vijver doordat ze poepen en zo mest, fosfaat en nitraat in de vijver brengen. Dit moet door bacterieën in je vijver worden afgebroken, want bij een overschot aan deze stoffen kan een algenexplosie ontstaan waardoor het water groen wordt en uiteindelijk je vijver dichtslipt.

Het aantal vissen dat je vijver aankan is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De omvang van je vijver, hoe groter de vijver, hoe meer vis je kunt huisvesten.
 • Leeftijd van de vijver, in een pas aangelegde vijver is het biologisch evenwicht nog erg kwetsbaar. Als je in een keer veel vis uitzet kan dit het evenwicht verstoren.
 • Aanwezigheid van een biologisch filter, deze zorgen voor een flinke kolonie bacterieën. Als je een goed filter in je vijver hebt, kun je meer vis in je vijver houden.
 • Aanwezigheid UVC-filter, dankzij een UVC-filter kun je ook meer vissen in je vijver houden.
 • Soort vissen, sommige vissen belasten je vijver meer dan anderen, bijvoorbeeld omdat ze sneller groeien, groter worden en zich sneller voortplanten.
 • Waterkwaliteit, Vijvers met een goede waterkwaliteit (waterhardheid, voldoende mineralen) kunnen veel effectiever het afval van de vissen verwerken dan vijvers met zacht water.

Formule voor vissen in je vijver:

Als stelregel kun je aanhouden dat je per kubieke meter water (1.000 liter) ongeveer 20cm vis in je vijver kunt houden. Deze 20cm is de lengte van de vissen bij elkaar opgeteld. Houdt echter wel rekening met het groeien van de vissen!
Met een goed UVC-filter, voldoende zuurstofplanten en goede waterwaarden kun je hier nog eens 25% bij optellen en kom je op 25 cm vislengte per 1.000 liter. In een vijver van bijvoorbeeld 3.500 liter kun je op die manier 87 cm vis houden. Dit zijn bijvoorbeeld zo’n 20 goudelritsen of 5 tot 10 goudwindes.