Hoe zit een goudvislichaam in elkaar?

Een goudvis is een bijzonder leuk huisdiertje dat voor vrijwel iedereen geschikt is. Maar hoe zit een goudvis eigenlijk in elkaar? Wat is de anatomie van dit kleine diertje? Lees hier verder en ontdek alles over het externe lichaam van de goudvis.

goldfish-anatomy

Lichaam
De meeste goudvissen hebben een lichaam in de vorm van een torpedo. De wat duurdere soorten zijn echter een stuk kleiner en dieper.

Schubben
De schubben overlappen elkaar gelijkmatig en goudvissen van een hoge kwaliteit hebben zelfs schubben van dezelfde grootte en vorm.

Hoofd
De vorm van het hoofd van een goudvis kan verschillend zijn. De Ranchu heeft bijvoorbeeld een breed en vierkant hoofd, terwijl een Ryukin juist puntig en driehoekig hoofd heeft.

1. Rugvin
Met de rugvin kan een goudvis zichzelf rechtop houden in het water en sturen tijdens het zwemmen. Er bestaan een aantal soorten waarbij de rugvin ontbreekt.

2. Staartvin

Met de staartvinnen kan een goudvis zichzelf voortbewegen en de staart als een roer gebruiken. De wat duurdere variant heeft over het algemeen twee staartvinnen die van elkaar gescheiden zijn.

3. Kieuw deksels
Om de kieuwen te beschermen, heeft een goudvis kieuw deksels die hard zijn. Aan de achterkant zijn ze open om water af te voeren.

4. Buikvin

Met de buikvinnen kan een goudvis sturen tijdens het zwemmen.

5. Anale vin
Met de anale vin kan een goudvis ook sturen. Als er twee anale vinnen aanwezig zijn, dan horen deze bij elkaar en zijn ze van dezelfde grootte.

6. Laterale lijn
Dankzij de laterale lijn kan de goudvis vibraties in het water waarnemen. Deze lijn ziet eruit als een serie van kleine stippen die van het hoofd naar de staart loopt.

7. Borstvin
De goudvis gebruikt ook de borstvinnen om te sturen, te remmen en rechtop te blijven in het water.

8. Ogen
De ogen van goudvissen zijn altijd open, omdat ze geen oogleden hebben. Verschillende soorten goudvissen hebben verschillende soorten vormen van de ogen.

9. Mond & Neus
Goudvissen kunnen eten door het voedsel naar binnen te zuigen met hun mond. Dit doen ze door hun mond snel te openen waardoor er een drukverschil ontstaat tussen de binnenkant van de mond en de omgeving. Hierdoor gaat het water samen met het voedsel naar binnen.
Met de neus kan een goudvis ruiken en de neusgaten zijn verbonden met elkaar aan de hand van een U vormend passage.

Voortplanting
Een goudvis kan zichzelf voortplanten met behulp van de borstvinnen en kieuw deksels tijdens het broedseizoen.

Vinstralen
Vinstralen zitten in de vinnen van de goudvis om ze voldoende steun en kracht te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *