Huisvesting

Vissenkom of Aquarium?

Het is een vertrouwd plaatje, een schattige ronde vissenkom met een aantal mooie oranje goudvissen erin. Helaas is er niks schattigs aan dit plaatje. Goudvissen hebben de ruimte nodig, meer dan ze in een vissenkom kunnen krijgen. Dit heeft een aantal redenen:

  • Goudvissen zijn goede zwemmers, die de ruimte nodig hebben om zich te kunnen bewegen. Ruimte die ze in een vissenkom niet hebben.
  • Goudvissen halen hun zuurstof via hun kieuwen uit het water, maar in een vissenkom zit er niet echt genoeg zuurstof om fijn te kunnen leven.
  • Goudvissen zijn ook enorme vervuilers, ze hebben veel ontlasting die het water flink vervuild. Zeker als er maar redelijk weinig water beschikbaar is, dan wordt dit water al snel giftig om in rond te zwemmen.

Goudvissen zijn echter enorme sterke vissen en ze zullen een goudvissenkom dan ook wel overleven, ze zullen echter doodongelukkig zijn en bij lange na niet zo mooi worden als ze kunnen zijn. En waarschijnlijk gaan ze ook nog eerder dood.

Als je dan ook echt goed voor je goudvissen wilt zorgen geef ze dan ook de ruimte en laat ze in een aquarium rondzwemmen.

De aanschaf van een Aquarium

Bij de aanschaf van een aquarium moet je eerst goed bepalen hoeveel ruimte je eigenlijk hebt. Heb je maar een klein plekje, dan is een bak van 60cm waarschijnlijk al heel wat. Maar heb je meer ruimte, dan kun je denken aan een bak van 80 of zelfs 100 centimeter.
Heb je eenmaal een bak uitgekozen dan kun je kijken hoeveel vissen je hierin kunt houden. Een bak van 60cm heeft meestal een inhoud van 54 liter. Je kunt ongeveer uitgaan van 1 liter water per centimeter vis. Dus een visje van 5 cm, heeft minimaal 5 liter water nodig om te leven. Houdt er echter wel rekening mee dat vissen groeien en een sluierstaart goudvis wel 20cm kan worden!

Omdat goudvissen zo’n enorme vervuilers zijn, is het verstandig om een pompje aan te schaffen. Niet alleen zorgt deze ervoor dat het water schoner blijft, ook zorgt deze voor circulatie van het water. Hierdoor blijft het water verser en komt er meer zuurstof in terecht wat je vissen zeker fijn zullen vinden.

Het is meestal niet nodig om een verwarmingselement in de bak te hangen. Staat de bak echter op een plek met veel warmteschommelingen, bijvoorbeeld bij een raam waar het ’s avonds flink afkoelt, dan is het raadzaam om toch een verwarmingselement te kopen. De goudvissen zullen namelijk die constante temperatuurschommelingen niet heel fijn vinden. Zet het verwarmingselement op een graad of 18-20 en je vissen zullen het nooit koud krijgen!

Nieuwe goudvissen uitzetten in je aquarium

Het is altijd even wennen als je in een nieuwe omgeving komt, ook voor goudvissen. Leg daarom altijd eerst de plastic zak waarin je de vissen gekocht hebt een minuut of 15 in je aquarium zodat de nieuwe vissen langzaam kunnen wennen aan de temperatuur. Doe naar 5 minuten de zak openen en doe er wat van je eigen aquariumwater in. Na 5 minuten herhaal je dit zodat de zak nu half gevuld is met je eigen aquariumwater. Hierdoor kunnen de vissen ook langzaam wennen aan je aquariumwater. Na een kwartier schep je de vissen voorzichtig met een schepnetje uit de zak en laat je ze los in je aquarium. Gooi het water in de zak weg in de gootsteen, hier kunnen misschien ziektes in zitten die je niet in je aquarium wilt hebben!

Schoonmaken van het aquarium

Goudvissen zijn echter smeerlappen en kunnen een aquarium dan al snel vies maken. Ververs dan ook iedere week een derde van het water in de bak met vers water. Je zorgt er zo voor dat het water altijd gezond voor je vissen blijft. Wil je zeker weten dat je water goed is voor je vissen, behandel het dan met Aquasafe wat er voor zorgt dat schadelijke stoffen in het leidingwater geneutraliseerd worden.
Als je merkt dat je filterpomp niet meer goed loopt, dan is het waarschijnlijk tijd om hem schoon te maken. Doe dit niet te vaak want dan zorg je er voor dat alle goede bacterieën die in de pomp zitten doodgaan. Haal het filter uit je pomp en spoel deze goed uit in een emmer met oud aquariumwater totdat het schoon is.
Gebruik nooit reinigingsmiddelen als je je aquarium schoonmaakt, hier kunnen je vissen dus absoluut niet tegen en kunnen ze dood aan gaan!