Koi karpers, het grote broertje van de goudvis

Eén van de populairste vijvervissen van de laatste jaren is de Koi karper. Oorspronkelijk komt deze vis uit Japan en is het een gekweekte variant op de gewone karper. Het is de nationale vis in Japan en wordt “Nishikigoi” genoemd. Nishiki betekent “kleurig kleed” en goi is een afkorting van Goior Koi, wat staat voor het woord karper. Ook in Nederland komt de Koi karper de laatste jaren veel voor. Veel mensen hebben siervijvers waar de koi prima in kan overleven. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de schattingen van het aantal siervijvers in Nederland en België met deze vissen variëren tussen de 50.000 en 400.000.

  1. Ontstaan van de Koi karper
  2. Verschillende soorten en de kweek
  3. Koikarpers houden
  4. De mooiste Koi’s

Ontstaan van de Koi karper

De koikarper is ontstaan uit de gewone karper. Deze bruine vis werd vroeger veel gegeten in Azië. Sommige exemplaren vielen op doordat ze naast de bruine kleur ook rode en blauwe kleuren vertoonden. Deze vissen werden apart gezet om vervolgens mee te gaan kweken. In het begin van de 19e eeuw werd zo de eerste Koi karper gekweekt in de stad Ojiya in Japan. Deze afwijkende karpers werden vervolgens steeds verder gekweekt als siervissen. Zo werden er steeds meer soorten en nieuwe kleuren ontwikkeld. De bekendste Koi soort, de Kohaku, werd in 1870 gekweekt. De Kohaku valt op door de kleuren rood en wit. Dit staat symbool voor de Japanse vlag. Veel mensen denken dat goudvissen en Koi’s familie van elkaar zijn. Dit is niet helemaal terecht. De goudvis komt van de familie van de kroeskarper en komt uit China. De Koi stamt af van de gewone karper.

Verschillende soorten en de kweek

Vandaag de dag kunnen we Koi karpers onderscheiden in verschillende hoofdsoorten en ondersoorten. Er zijn meer dan 10 hoofdsoorten en tientallen verschillende ondersoorten. De mooiste Koikarpers komen volgens kenners uit Japan. Deze vissen hebben de mooiste bouw, vorm, kleur en tekening. Dit is ook niet zo vreemd, aangezien de Japanners al vanaf het begin van de 19e eeuw ervaring hebben met het kweken van deze vis. De bloedlijn speelt hierbij een grote rol. De Japanse Koi worden wereldwijd als de mooiste Koi karper gezien. Dit zien we ook terug in de prijs. Als jij een Koi karper wilt aanschaffen dan zul je het diepste in de buidel moeten tasten voor een Japanse variant. Op een goede tweede plek staan de Israëlische Koi’s. Ze zijn goedkoper in de aanschaf, maar kunnen qua kenmerken niet toppen aan de Japanse vis. Ook in Nederland en België wordt gekweekt met Koi’s. Al voor een paar euro kun je op de Nederlandse en Belgische markt een Koikarper aanschaffen. De uiterlijke kenmerken zijn echter niet te vergelijken. Deze vissen zijn kleiner en veel groffer gebouwd. Ze hebben minder felle kleuren en ook de tekeningen worden minder mooi gevonden dan van de Japanse en Israëlische vissen.

Koikarpers houden

De Koi karper is een echte planteneter. Heb jij je vijver vol met planten staan en wil je deze vissen gaan houden? De planten worden al snel losgetrokken en opgegeten. Zorg er daarom voor dat er een afscheiding staat tussen de planten en de vissen. Haal de planten niet helemaal uit het water, want ze zorgen voor het biologisch evenwicht in het water. Samen met de juiste waterhuishouding zorgt het biologisch evenwicht voor de juiste leefomgeving van de Koi karper. Speciale zuiverende planten kunnen met behulp van een plantenfilter apart in de vijver aangelegd worden. In de vijver is het van belang om een goede filterinstallatie te plaatsen. Deze vissen zijn echte vervuilers en zonder filter zal het al snel erg vies worden. In het vieze water zal de Koi vervolgens snel ziek worden. Bespaar dan ook niet op de aanschaf van een goed filter. Deze vissen zijn echte alleseters, maar je doet er verstandig aan om Koi-voer te kopen uit de speciaalzaak. Dit voer is speciaal afgesteld op de behoeftes van de Koikarper. De afmetingen van de vijver zijn ook van belang. Het zijn zeer snelle groeiers die soms wel tot een meter lang kunnen worden. De vis kan na 3 jaar al uitgroeien tot een exemplaar van een halve meter. Zorg dus voor een grote vijver.

De mooiste Koi’s

De Koikarper wordt als siervis ook ingezet tijdens speciale shows. De beste kwekers ter wereld strijden tijdens een show van 2 tot 3 dagen om de titel. De shows worden meestal gecombineerd met een beurs. Hier kunnen liefhebbers van deze vis de laatste ontwikkelingen aanschouwen op het gebied van filters, vijvers en accessoires. Ook kunnen hier diverse attributen gekocht worden. De belangrijkste show is de ZNA All Japan Nishikigoi Show. Hier worden de allermooiste Koi karpers vertoond en wordt gestreden om de wereldtitel. Het grootste evenement vindt echter plaats in Nederland. De Holland Koi Show vindt jaarlijks plaats in Venlo en is qua bezoekersaantallen en omvang de grootste Koi show ter wereld. Dat de Koikarpers voor de echte toppers een lucratieve business is blijkt uit de prijzen waarvoor de beste vissen worden verkocht. De wereldkampioen van de ZNA All Japan Nishikigoi Show van 2012 werd na de titel verkocht voor een bedrag van maar liefst €250.000,-. Daar kunnen de koi karpers van Nederlandse bodem bij lange na nog niet aan tippen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *