Mannetjes en vrouwtjes goudvissen onderscheiden

Wil je het geslacht bepalen van je goudvissen? Het kan een hele uitdaging zijn om mannetjes en vrouwtjes goudvissen te onderscheiden! Je kunt namelijk pas zien of je goudvis een mannetje of een vrouwtje is wanneer de vissen willen paren. Aangezien goudvissen zich pas kunnen voortplanten wanneer ze een jaar oud zijn, zul je een tijdje geduld moeten hebben. Bij de aankoop van een jonge goudvis is het geslacht namelijk praktisch niet te zien.

Uiterlijke verschillen bij goudvissen

paaipukkels

Zoals gezegd, in de paaitijd kun je wel verschillen ontdekken tussen mannetjes- en vrouwtjesvissen. De grootste uiterlijke verandering vindt dan plaats bij het mannetje. Er vormen zich witte puntjes op zijn borstvinnen en kieuwdeksels. Dit zijn de zogeheten ‘paaipukkels’ of ‘paaiuitslag’. Om in de paaitijd te kijken of je goudvis een mannetje of een vrouwtje is, kun je deze bobbeltjes zoeken langs de kieuw van de borstvin.

Bij de vrouwtjes-goudvis kun je in de winter en/of het voorjaar vaak zien dat de buik wat dikker wordt. Dit komt doordat ze in deze periode eitjes ontwikkelt. Deze zet ze pas bij de paring af (tussen de 500 en 1000 eitjes!), waarna het mannetje ze in het water bevrucht.

Ook is er een kleurverschil op te merken: in de paaitijd is vooral het mannetje intensiever van kleur.

Gedragsverschillen

Ook het herkennen van de gedragsverschillen kan je helpen bij de geslachtsbepaling. Wanneer het mannetje achter het vrouwtje aan begint te jagen door het aquarium heen, weet je dat hij in de stemming is om te paren. Hij duwt hierbij steeds tegen haar buik.

Het vrouwtje keert zich dan op haar zij, tegen de planten van de vijver of het aquarium aan en het mannetje duwt haar vooruit. Dit ritueel kan enkele uren duren, maar ook een paar dagen. Het vrouwtje is niet altijd gediend van deze achtervolgingen en slaat dan ook vaak op de vlucht.

Wacht dus de paaitijd af: het perfecte moment om mannetjes en vrouwtjes goudvissen te onderscheiden.

18 Comments
 1. louise
  • martijnreintjes
 2. Esther
  • martijnreintjes
  • martijnreintjes
 3. Renco
  • martijnreintjes
 4. Stacy
  • martijnreintjes
 5. aron
  • martijnreintjes
 6. Leonie Overbeeke
  • martijnreintjes
 7. Dhont
  • martijnreintjes
 8. Emmie
 9. Femke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *