Schildpadden en goudvissen samen houden

Het houden van waterschildpadden is een leuke hobby. Als je echter ook nog eens een fan bent van vissen of specifieker van goudvissen, dan spreekt het voor zich dat je ze graag samen wilt huisvesten. Maar is het samen huisvesten van deze twee totaal verschillende diersoorten wel een goed idee? We zullen het in dit artikel allemaal verduidelijken.

Leefomgeving waterschildpadden

Waterschildpadden zijn reptielen die zowel in water als op land gedijen. Als je deze aspecten in acht neemt moet er een waterbak voorzien worden met een landgedeelte. Voor waterschildpadden is het dan ook beter een paludarium (waterbak met eilandje erin) te nemen dan een aquarium (bak met enkel water). Dit stukje land zullen de waterschildpadden gebruiken om uit te rusten en te zonnen. Het is dan ook belangrijk dat je boven dit landgedeelte een UV-lamp aanbrengt. UV, wat ook in zonlicht zit, is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D3. Deze vitamine is belangrijk omdat calcium, verstrekt via voeding, gemakkelijker door de bloedbaan kan opgenomen worden. Daardoor zullen zowel het schild als de botten zonder problemen kunnen ontwikkelen.
Omdat waterschildpadden koudbloedige dieren zijn, is warmte zeer belangrijk. Zonder deze warmte zal o.a. het verteringsproces stilvallen. Langdurige koude laat het aanwezige voedsel in maag en darmen rotten met sterfte als gevolg. Het is dus noodzakelijk dat zowel in het water als op land de schildpadden van warmte kunnen genieten. Op het land kan je dit doen door een warmtelamp te plaatsen. De watertemperatuur kan met een thermostaat in het water geregeld worden. Algemeen zal deze temperatuur schommelen tussen de 18°C en 30°C.

Dieet waterschildpadden

schildpad eet goudvisHoewel er waterschildpadden zijn die enkel plantaardig voedsel eten, zijn de meeste waterschildpadden die verkocht worden alleseters. Voor deze schildpadden wordt best een rantsoen voorzien van 80% plantaardig voedsel en 20% vlees of vis.
Waterschildpadden zijn echter ware schrokkoppen en zullen meer eten dan goed voor hen is. Voor rantsoenering moet je dan ook de vijf minuten regel hanteren. Je geeft schildpadden in het water eten en alles wat ze na vijf minuten niet hebben opgegeten is overbodig voedsel. Dit voedsel moet uit het water verwijderd te worden. Zo voorkom je dat de schildpadden blijven eten en dat het voedsel in het water zal bederven.

Goudvissen en schildpadden

Hoewel het een prachtig zicht kan zijn om goudvissen en schildpadden samen te houden, zal dit idyllische plaatje al snel tot het verleden behoren. Stuk na stuk zal je je vissenbestand zien slinken. Gewonde en doden vissen zullen al vrij snel te zien zijn, met grote teleurstelling als gevolg. Dit komt omdat goudvissen en zeker de sluierstaart trage vissen zijn. Aangezien waterschildpadden vele sneller zijn, zullen deze regelmatig een hapje uit de vissen nemen. De wonden, veroorzaakt door happen, zullen bacterieel gaan ontsteken en het water besmetten. Besmet water is nefast voor de gezondheid van zowel de schildpadden als de vissen.

Neon tetra’s en schildpadden

Het samen houden van vissen en schildpadden kan wel degelijk, maar je moet iets selectiever zijn de keuze van de vissoort. Je kiest het beste voor snelle vissen. Een snellere vissoort als de ‘neon tetra’ zullen minder snel door de schildpadden gevangen worden. Een bijkomend voordeel is dat schildpad ook geen overdaad aan dierlijke eiwitten kan opnemen. Te veel dierlijke eiwitten maakt de waterschildpad trouwens agressiever. Wel moet je erop toekijken dat de schildpadden op tijd en stond gevoederd worden. Als dit niet het geval is, dan zullen de hongerige schildpadden hun jachtgedrag boven halen en de vissen constant najagen. Dit najagen is voor de vissen stressvol en frustrerend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *