Sluierstaart goudvis

Sluierstaart goudvis
Verenigde Staten van Amerika
Eiervormige vis met een sierlijke dubbele staartvin
Rood, Oranje, Zilver en Calico
20-35 cm
40-50l. per vis
gezelschapsaquarium
12-20 graden Celsius
Omnivoor, geef geen drijvend eten ivm lucht in de maag

Sluierstaart

De sluierstaart goudvis is een erg mooie en gracieuze vis en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze goudvis erg populair is. Sluierstaartvissen zijn door hun bouw en hun dubbele staart een stuk langzamer dan normale goudvissen en zijn daardoor beter geschikt voor een aquarium.

De sluierstaart goudvis is waarschijnlijk ontstaan in de Verenigde Staten. De eerste sluierstaartvissen verschenen daar rond 1920 en werden toen Philadelphia Sluierstaart Goudvissen genoemd. In het begin waren de sluierstaartvissen metaalkleurig maar al snel werden ze met Calico Telescoopoog goudvissen gekruist om het mooie calico kleurenpatroon te krijgen.

Sluierstaarten zijn er in veel subsoorten, met allemaal andere kleuren en eigenschappen. Het is een sterk visje dat prima geschikt is voor een beginner. Ze eten alles, maar zorg er wel voor dat je geen drijvend voedsel geeft. Sluierstaart goudvissen zijn namelijk vatbaar voor lucht in de zwemblaas, waardoor ze gaan drijven en uiteindelijk dood gaan.
Geef de sluierstaart genoeg ruimte in je aquarium zodat ze tot hun volledige potentie kunnen uitgroeien.

Sluierstaartvissen kunnen overleven in vijvers, maar ze zijn een stuk zwakker dan de normale goudvis. Het is dan ook beter om ze in een aquarium te houden waar de verzorging veel beter is.

Sluierstaart goudvissen kweken

Sluierstaart goudvissen zijn erg moeilijk om te kweken als pure vorm, ze worden zelfs beschouwd als het moeilijkst kweekbaar van alle goudvissen. Veel sluierstaart goudvissen hebben daarom slechts een paar van de standaard eigenschappen van de soort. Een sluierstaart goudvis moet een kort, rond lichaam hebben met een geleidelijke ronding. Verder moeten de achtervinnen een geheel vormen en niet gevorkt zijn of puntige lobben hebben. De staartvin moet in twee├źn verdeeld zijn en vloeiend van vorm zijn, minstens 3/4 van de lichaamslengte van de vis beslaan. Sluierstaartvissen moeten minstens 5,5 centimeter lang zijn en de diepte van het lichaam moet groter zijn dan 2/3de van de lichaamslengte. Een perfecte sluierstaart goudvis heeft een enkele rugvin terwijl alle andere vinnen gepaard zijn. In aanvulling hierop moet de goudvis helder en alert zijn en pronkend met zijn rugvin omhoog zwemmen. Een pure sluierstaart goudvis heeft een diepe kleur die helemaal tot in de vinnen doorloopt. De kleuring kan calico of metallic zijn.