Waarom een vissenkom verboden zou moeten worden

De laatste jaren is de combinatie goudvis en vissenkom veelvuldig in het nieuws geweest. Een vissenkom zou slecht zijn voor de gezondheid van de vissen. Wil jij een goudvis aanschaffen en een vissenkom kopen? Een vissenkom is nu eenmaal goedkoop in de aanschaf in vergelijking met een aquarium. Ook neemt het veel minder ruimte in beslag dan een aquarium. Wij van Goudvissenverzorgen.nl vinden het toch een beter idee om voor een andere huisvesting te kiezen.

 1. Goudvis en vissenkom
 2. Een vissenkom heeft te weinig ruimte en zuurstof
 3. Stress bij je goudvis
 4. Wat zijn de betere opties?
 5. Conclusie

Goudvis en vissenkom

De goudvis is één van de populairste huisdieren in Nederland. Jaarlijks worden er tussen de 5 en de 10 miljoen goudvissen in ons land verkocht. Een groot aantal hiervan sterft al na enkele weken. Volgens onderzoek is de vissenkom voor een groot deel schuldig voor het vroegtijdig overlijden van een dier wat met de juiste verzorging 15 tot 25 jaar oud kan worden. In 2008 kwam vervolgens in het nieuws dat er een verbod op vissenkommen zou moeten komen. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren diende een motie in voor een verbod in de Tweede Kamer. Alhoewel de motie werd afgewezen blijft een vissenkom tot op de dag van vandaag nog steeds omstreden. In Nederland zijn de ronde kommen nog altijd volop verkrijgbaar en wordt er in de politiek nogal lacherig gedaan over de motie van de Partij van de Dieren. In Duitsland zijn de vissenkommen echter al vele jaren verboden vanwege het dierenwelzijn van de vis.

Een vissenkom heeft te weinig ruimte en zuurstof

Wanneer je in de winkel een goudvis uitzoekt zal deze in de meeste gevallen slechts enkele centimeters groot zijn. Op het eerste gezicht lijkt een vissenkom daarom ook groot genoeg. Niets is echter minder waar. Een goudvis kan uitgroeien tot een vis van 30 tot 40 centimeter in lengte en een leeftijd van 15 tot zelfs 30 jaar. De oudste goudvis ter wereld is zelfs 43 jaar oud geworden. In een vissenkom kan de goudvis niet groeien, want de ruimte is er simpelweg te klein voor. De gemiddelde vissenkom bevat ongeveer 10 tot 15 liter water. Dit is te weinig voor de vis om voldoende zuurstof uit te halen. Waterplantjes zullen meer zuurstof geven, maar nog niet genoeg om te kunnen overleven. Doordat een gemiddelde vissenkom slechts 10 tot 15 liter water bevat zijn de temperatuurschommelingen groot. De kachel aan in de winter of de warme zon die in de zomer op de vissenkom schijnt kan het water al snel enkele graden laten afkoelen of verwarmen. Deze schommelingen zijn veel te groot voor een goudvis. Het is een actieve vis die veel zwemruimte nodig heeft. De goudvis is daarnaast een beetje een viezerik die de leefomgeving snel zal vervuilen. Vies water bevat nog minder zuurstof dan de vis nodig heeft. Doordat de gemiddelde vissenkom slechts 10 tot 15 liter water bevat wordt het al snel moeilijk voor de vis om te kunnen ademen.

Stress bij je goudvis

Een ander aandachtspunt is de vorm van een vissenkom. De ronde kom zal in combinatie met het water voor de ogen gaan vervormen en een opmerkelijke lichtinval geven. Dit kun je zelf uittesten door de vissenkom zowel van buiten als van binnen te bekijken. Het beeld vervormt, waardoor je na verloop van tijd last van je ogen zult krijgen. Ditzelfde geldt ook voor de goudvis, die de hele tijd met deze vervormingen te maken heeft. Dit kan niet alleen problemen met de ogen geven, maar ook voor de verdere gezondheid van het dier. Stress komt hierbij veel voor, wat tot vele andere gezondheidsklachten kan leiden. Huidaandoeningen, kromgroeien en een voortijdige dood komen helaas veel voor bij goudvissen in een vissenkom.

Wat zijn de betere opties?

Er zijn 2 andere opties voor het huisvesten die onze voorkeur genieten. Een (ruim) aquarium heeft veel meer leefruimte en bevat meer water. Hierdoor is er ook meer zuurstof aanwezig. Door de rechthoekige vorm zal het beeld niet vervormen, waardoor de ogen van de goudvis rust hebben. Hierdoor heeft het dier ook minder last van stress. Een andere optie is te kiezen voor een vijver. Ook hier moeten aan bepaalde voorwaarden voldaan worden om een goede leefomgeving te garanderen, maar het is vele malen diervriendelijker dan een vissenkom.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn we geen voorstander van het kopen van een vissenkom. In sommige zeldzame gevallen zijn goudvissen oud geworden in een vissenkom, maar meestal komen ze binnen 5 jaar te overlijden, waarvan een groot deel al na enkele weken. Een goudvis kan met de juiste huisvesting een grote vis worden die een respectabele leeftijd van wel 30 jaar oud kan bereiken. We zetten onze argumenten nog even onder elkaar waarom een vissenkom niet de beste keuze is.

 • Te weinig ruimte
 • Te weinig zuurstof
 • Goudvis kan niet groeien
 • Grote temperatuurschommelingen
 • Slecht voor de ogen
 • Stress
 • Slechtere gezondheid
 • Grote kans op snel overlijden

Gun jij je goudvis het allerbeste? Kies dan voor een ruim aquarium of een vijver. In Nederland kun je nog altijd een vissenkom kopen. Je bent uiteraard vrij in de keuze voor de juiste huisvesting van je goudvis. Wij raden het huisvesten van goudvissen in vissenkommen echter af en geven de voorkeur aan een ruim aquarium of een vijver.

2 Comments
  • John

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *