Zuurstofplanten voor goudvissen

Net als wij hebben vissen zuurstof nodig. Over het algemeen is er zuurstof aanwezig in het water. Na verloop van tijd verdwijnt dit echter doordat de goudvissen het opnemen door hun kieuwen. Dit kun je in een aquarium of vissenkom goed zien omdat de vissen dan aan de bovenkant gaan zwemmen en naar lucht happen. Een goede oplossing is om het water te vervangen. Dit werkt echter maar tijdelijk en dat is natuurlijk onhandig. Met zuurstofplanten kun je het probleem permanent oplossen. De vissen ademen namelijk door hun kieuwen de zuurstof in en ademen CO2 uit. Zuurstofplanten kunnen deze CO2 vervolgens weer omzetten in zuurstof, zodat de kring rond is en zowel vis als plant gezond kunnen leven. Een zuurstofplant zorgt dus voor een natuurlijke cirkel zonder dat daarvoor menselijke hulpmiddelen zoals waterpompjes nodig zijn.

Schoon water
Een andere belangrijke taak van de zuurstofplanten is dat ze het water schoon houden en voorkomen dat er geen algen gaan groeien. Doordat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is kan al het afval zoals uitwerpselen, plantenresten en overtollig voer worden afgebroken. Hierdoor wordt het water schoon gehouden en dat heeft als fantastische bijkomstigheid dat het water ook helder blijft. Dit geldt voor vijvers, maar zeker ook voor aquaria en vissenkommen.

Verschillende soorten zuurstofplanten

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende zuurstofplanten. Om je alvast een beetje op weg te helpen, zullen we enkele van deze zuurstofplanten hier kort bespreken.

Waterpest
waterpestWaterpest is een van de meest gebruikte planten in zowel vijvers als aquaria. Dat heeft uiteraard een reden. Er is namelijk vrijwel geen enkele plant te vinden die onder water zoveel zuurstof kan produceren en die bovendien ook nog eens snel groeit. Het onderhoud van deze plant is gemakkelijk, aangezien de plant zichzelf aan zijn omgeving aanpast. Dat is ook de reden dat veel beginners voor Waterpest kiezen. Overigens moet de plant wel regelmatig gesnoeid worden aangezien hij anders de groei van andere planten belemmert. Waterpest is een plant die zweeft in het water. De bladen van de plant hebben een eironde vorm en de middelste en bovenste bladen staan in kransen van drie, vier of zes in het water, waardoor het er in een aquarium prachtig uitziet.

Aarvederkruid
AarvederkruidOok Aarvederkruid staat bekend als een veelgebruikte zuurstofplant. Deze plant komt ook veelvuldig voor in de natuur in Nederland en zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het aquarium of de vijver komt. Daarnaast is de plant een uitstekend middel om in te zetten tegen lastige algen. De plant beschikt over wortels en groeit enorm snel. Het is daarom wel belangrijk om aarvederkruid regelmatig te snoeien. Wanneer je deze plant in de vijver gebruikt, zul je in de zomer ook nog eens verrast worden door prachtige wijnrode bloemen aan het wateroppervlakte. Aarvederkruid is een vaste plant die op de bodem vast staat. Ook deze plant beschikt over diverse kransen en heeft onderwaterplanten die de vorm van een veer hebben en grijs of koperkleurig zijn.

Glanzend Fonteinkruid
Glanzend FonteinkruidWanneer we zuurstofplanten bespreken mag Glanzend Fonteinkruid absoluut niet ontbreken. Deze plant wordt vooral veel in vijvers gebruikt, maar kan ook in een aquarium gerust als zuurstofplant gebruikt worden. Deze plant heeft als grote voordeel dat hij prachtig is om te zien. Je koopt Glanzend Fonteinkruid dus niet alleen om voor zuurstof en schoon water te zorgen, maar het maakt je vijver of aquarium ook zichtbaar mooier! De plant staat vast op de bodem en heeft doorschijnende bladeren die opvallend breed zijn. De bladeren blijven onder het water en kunnen niet drijven.

Hoornblad
HoornbladTot slot lichten we Hoornblad uit als zuurstofplant. Deze plant kan zowel in de vijver als binnenshuis in een aquarium worden geplaatst. Het grootste voordeel van Hoornblad is dat het plantje explosief groeit waardoor er voor algen geen voedingsstoffen overblijven om te kunnen groeien. Daarnaast zorgt Hoornblad uiteraard ook voor zuurstof. Hoornblad is een prachtige donkergroene plant met lange, stekelige bladeren. De plant geeft decoratief ook een extra dimensie aan het aquarium

 

8 Comments
 1. cafmeyer mireille
  • martijnreintjes
  • luke
 2. Maaike
  • Johan
 3. Daan
  • Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *